Geslaagde bijeenkomst cur-coms Civiele Techniek

Geslaagde bijeenkomst cur-coms Civiele Techniek

Publicaties

Nieuw domeinprofiel als aanleiding voor bijeenkomst

Afgelopen jaar is hard gewerkt aan het nieuwe domeinprofiel van DBE, waarvoor regelmatig mensen van verschillende opleidingen en hogescholen bij elkaar kwamen. De samenkomsten leidde niet enkel tot een mooi nieuw domeinprofiel, maar ook tot nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Zo ontstond vanuit de schrijversgroep DBE onder leden van de curriculumcommissies Civiele Techniek van De Haagse Hogeschool en Saxion de ambitie om periodiek landelijk met alle curriculumcommissies samen te komen, om van en met elkaar te leren. De curriculumcommissies zijn namelijk een belangrijke schakel in de vertaling van ontwikkelingen in het werkveld en onderwijs naar betekenisvolle onderwijsprogramma's, en hebben hierin te maken met dezelfde thematieken (o.a. BoKS, afstuderen, eindniveaus, beroepsproducten, stageprotocollen, minorbeleid). 

   

Pareltjes en worstelingen

De oproep landelijk samen te komen werd zeer enthousiast ontvangen. Op donderdag 17 maart 2022 kwamen curriculumcommissieleden civiele techniek van Avans, Windesheim, Hogeschool Rotterdam, HAN, InHolland, NHL Stenden en Saxion samen, met De Haagse Hogeschool als eerste gastinstelling. De gedeelde programma's, pareltjes en worstelingen leidde tot herkenning (o.a. technische leerlijn, terugloop instroom, interdisciplinaire projecten, puzzel leeruitkomsten/competenties en grote behoefte aan landelijke BoKS) en interessante verschillen (o.a. positie stage, afstudeerprocessen, integraliteit, invloed instellingsbeleid op programma). Het middagprogramma stond in het teken van interdisciplinair onderwijs, waarbij Saxion hun ervaringen deelde omtrent het projectstage en instellingsbrede 3S-project. 

   

Voor herhaling vatbaar

Het was een leerzame én gezellige bijeenkomst, dat vooral naar meer smaakte. De wens om een soortgelijke samenkomst periodiek te blijven organiseren - met steeds andere hogescholen als gastinstelling - werd door alle partijen gedeeld. In oktober zal een tweede bijeenkomst plaatsvinden, ditmaal georganiseerd door Windesheim en HAN. De exacte datum en locatie van de bijeenkomst worden nog bekend gemaakt. Er wordt daarnaast gewerkt aan een online omgeving, waar de curriculumcommissies hun bestanden kunnen uitwisselen. Wil je graag op de hoogte gehouden worden of meer informatie, stuur dan een mail naar k.a.m.bos@hhs.nl (Katinka Bos).