Leren in het zwembad van de buren

Leren in het zwembad van de buren

Publicaties

Mireille Martens, docent bij de opleiding watermanagement van HZ University of Applied Sciences, deed met haar filmpje over podzol, gemaakt in het zwembad-in-aanleg van de buren, mee aan de DBE wedstrijd kennisclips. Het leverde haar de eerste prijs op. Gefeliciteerd Mireille!

Het filmpje bevat naast een heldere uitleg en een door de jury zeer gewaardeerde samenvatting, een perfect bij de informatie passende achtergrond, informatieve editing en als bonus een paar grappige details. De jury, bestaande uit de studenten Dennis (Hogeschool Rotterdam), Julian (Windesheim), Natascha (Saxion) en Raymon (Zuyd) had dan ook al snel besloten dat Martens de winnaar moest worden.

Martens was aangenaam verrast met de prijs: "Zo zie je maar dat je zonder dure apparatuur of al te veel ervaring toch iets kunt maken waar studenten enthousiast over zijn. Ik hoop dat het mijn collega's inspireert om ook meer filmpjes te maken. Ik ga er in ieder geval zeker mee door!"

De tweede prijs is gegaan naar een filmpje over de circulaire stad, van Erik Tetteroo (HvA). De gedeelde derde prijs is gegaan naar filmpjes over doorbuigingen en materiaalonderzoek, van respectievelijk Huigert de Hoop van Windesheim en een team van Avans.

Alle winnaars gefeliciteerd met jullie prijs!

Benieuwd waarom de jury koos voor die filmpjes? Lees onder het filmpje van Martens verder!

  

 

 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Het toekennen van de tweede en derde prijs bleek ingewikkelder dan de eerste prijs. Want daar waar het ene jurylid een voorkeur had voor zoveel mogelijk details: “je kunt altijd doorspoelen als het je niet interesseert” had de ander juist liever een inspirerend filmpje op hoofdlijnen: “de details kun je in je boek opzoeken, doorspoelen wordt bij mij al snel overslaan.”

Naast mate van detail, bleek ook geluidskwaliteit een factor waarover de meningen uiteen liepen. De jury was het er weliswaar over eens dat je moet kunnen verstaan wat er wordt gezegd, maar waar het ene jurylid de draad van het verhaal volledig kwijtraakte door achtergrond geluiden, vond de ander die geluiden er gewoon bij horen.

   

Telefoon versus professionele opname apparatuur

Professionele opname apparatuur komt de beeld- en geluidskwaliteit ten goede, daarover geen twijfel bij de jury. Maar dat je ook zonder al te veel technische hulpmiddelen een goed filmpje kunt maken, blijkt uit de uiteindelijke keuze van de jury voor de tweede prijs. Die eer gaat naar Erik Tetteroo, docent bij de opleiding Built Environment van de Hogeschool van Amsterdam, met zijn filmpje ter introductie van het werkcollege circulaire stad, opgenomen met een telefoon. Een jurylid over het filmpje: “Dankzij het filmpje kijk ik nu heel anders naar mijn omgeving. Ik kreeg meteen zin om op pad te gaan. Zulke filmpjes zouden docenten vaker mogen maken!”.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het filmpje hieronder en ervaar wat het met jou doet!

   

   

Een tweede inzending van Tetteroo, over mobiliteit en stedenbouw, kreeg van de jury een eervolle vermelding. Het filmpje is eveneens op locatie opgenomen en daardoor is er soms teveel achtergrond geluid, maar de opnamen van de omgeving illustreren perfect wat hij vertelt.

   

Gedeelde derde prijs

Voor de derde prijs besloot de jury twee filmpjes te selecteren. Beide met professionele apparatuur opgenomen en vol informatieve details. Het ene filmpje gaat over het berekenen van doorbuigingen en is al weer enkele jaren geleden gemaakt door voormalig docent Huigert de Hoop van Windesheim, als onderdeel van een serie over mechanica. Eén van de juryleden kende het filmpje al: “ik kijk regelmatig filmpjes van deze docent, hij legt heel helder uit en bij mijn hogeschool hebben we dit soort filmpjes niet.”

Het tweede filmpje is een instructie voor materiaalonderzoek van staal van Avans, gemaakt door Olav Knuth, met Marco van Ras als instructeur. Opgenomen in een practicumomgeving, met gebruik van verschillende camerahoeken en een rustig muziekje eronder. Je kunt het filmpje bekijken via de website van Avans. Het filmpje over doorbuigingen kun je hieronder bekijken. De hele serie is op Youtube te vinden.

Tot slot nog goed om te weten: de ingezonden filmpjes zijn binnenkort te vinden in de DBE-filmpjes-databank. Beschikbaar voor iedereen die ze in een les wil gebruiken of ervan wil leren!